Sunday, August 23, 2009

MosT MeMoRabLe DaY

pada 14 ogos yg lalu, telah berlangsung istiadat konvokesyen kali ke brape ntah...that day turn course aq ngan bdk I.T ngan law....memandangkan ari jumaat so ade sesi pagi jerk...ikut bku panduan tuh ktorg ne brkumpul 7.30...tp member2 aq kate better awl ckit sbb ktorg x geti nak pakai slendang (yg kale ijau tuh)...so aq pn ngan smangt gosok baju siap2...kol 5 aq da bgn...tp nak wat cane kan..stil gak lmbt...sbb da gabra sgt...tudung pn x menjadik...lbey kurang 6.45 br kua uma...tu pn abg ipar aq bwk slaju yg bley...tp kan ari keje...jem tuh....aq sampai sane lbey kurang 7.30...aq ngk kwn2 aq pn x siap lg...cane lak nak siapkan aq nih...kelam kabut sungguh pagi tuh...then ble da masuk dewan br la bleh tarik nafas n touch up cket2.... lame gak nak tggu turn aq nih...makin gabra...gegel tuh ble naik ats stage...da xde catwalk..trabur aq nyer langkah....pas kua dewan bese la kan...acara brgambar...tp susah ckit...membe2 asik ilang jek...rupe2 nyer diorg lek awl...peluh jgn ckp la kan...mau lencun baju kurung aq tuh...ghupe nyer fmly aq sume dpt masuk..parent tuh da mmg sah la kan...akk + abg ipr pn masuk gak...deme dok area ats..dpt deme capture pic n vid aq ats stage.....bley layan vid n picca yg aq tepek... ape ek sbanarnnye prasaan ble da grad nih...hepy la kan..tp at the same time sdey ler...da xde suasana blaja...n nak carik keje punye la susah...

ne way...1 t/jwb da setel...thanx to mereka yg byk membantu...ibu n ayah aq yg byk kua wit...akk aq yg sponsor itu lappy...abg ipar aq yg same2 ne amek n anta aq...kwn2 yg bersame time susah dn sng.....sumbdy yg byk dgr keluh kesah n also lecturer2 yg mencurhkan ilmu....


1st time rase suasana mcm nih....dlu time tadika de gak.... tp konpem la lain kan...



ngan geng yg
slalu wat xsgmt same2...





ngan membe since form 1...x sangke dpt masuk u yg same...






sesi brgambar yg ke-2





"rite now....im really2 miss that moment..."

Friday, August 21, 2009

Best Nyer Jadi Wanita


1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda , " Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."

2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.

3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di dalam syurga.

5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.

9. Daripada Aisyah r.a." Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.

12. Aisyah r.a berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?" Jawab Rasulullah SAW "Suaminya." " Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah SAW, "Ibunya."

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.

LaYan LiVe BanD

korg musti jelez nyer...ne de opis lyn live band sambil wat keje...pegawai bhgn aq nih siap bwk kua gitar n then nyanyi scr live...aq rase da 4 lagu gak dia nyanyi...kadang2 dia nyanyi dlm blik dia...tp ktorg yg kat lua nih dgr jek...mujur yg nyanyi tuh pegawi...klu pencacai mcm aq nih mau pegawai2 len jeling jek...silap2 sound-->ko nih x geti wat keje ker.....tp yg nyanyi nih kan pegawai yg sentiasa bz...ble dia dok lepak opis skali skale kire x jadi hal...
teringat lak aq kat bapak aq tuh...dlu kan ble time xde karen, mesti dia bawak kua gitar dia...tp men dlm uma la...bapak aq kan segan nak men kat lua...time mude2 dlu bapak aq tuh ade band dia sendri...band dia yg paling gah name nyer HEAVY DUTY (betul ker aq eja ni) under kilang EVEREADY (kilang bateri nih).....ayah (gelaran utk bapak) bleh men gitar n piano n also nyanyi...tp aq ngan akk aq x mewarisi pn darh seni tuh...stakat nyanyi kat karok jamban tuh bleh la...klu ayah dok karok kat uma ktorg senyap jek...malu nak nyanyi dpn otai...
time aq taip nih lagu yg sedang berkumandang lagu lame...ape ek tajuk dia...dipopularkan oleh scorpian(lg skali btl ke aq eja)...hehehe

TAKZIAH

salam...

pagi aq quiet shock....mcm bese rutin pagi aq...aq ne g amek paper...pastuh aq la org pertama bace kan...dok selak2 tuh aq terprasan de picca yg aq rase aq kenal...ngk name pn aq mcm kenal...istighfar aq byk2...terkejut sgt2...mcm membe skola aq dlu...dok 1 tmn ngan aq...menemui ajal selepas membeli-belah...dlm kete tuh de 4 org...3 org meninggal...otw nak lek poli pd...n slh sorg tuh membe aq la kan...

klu that brite sah...aq sgt2 tersentuh hati....kan nak pose nih...pastuh klu x silap aq...dlu time aq skola mak dia meninggal time deliver adik dia yg bongsu....sgt sdey lorh...

AL=FATIHAH utk mereka yg meninggal dunia...

Thursday, August 6, 2009

KERATOCONUS

ri slase lepas aq x g keje...aq g spital...nak mrawat mata ku yang kabur ini...ekceli da byk kali aq nak spital...cite start mase aq br lepas stpm...aq mmg da pakai spek...tp still rase blur....pastuh g la kedai spec...da beria aq pilih bingkai pastu g la ukur power laks...dat time br la dpt detect sgale mak nenek glas dia taruk sume x kene....sume nyer blur jek aq ngk...so dat optometrist suggest kat aq...g refer spital...spital pertama aq g kat kampung aq la kan...kat spital sultanah aminah...mule2 ne jmpe doktor kat klinik kesihatan...mase aq cte tuh bleh plak doktor bangang tuh wat muke2...dia hengat salesgirl kat kedai spec nak untung jek...dia x cek ape pn kat haku...mlampau kan...pastuh dia suh aq g cek vision n then trus refer kan aq kat klinik mate...then aq g la klinik mate kat spital tuh...ne wat appointment...nih lagu 1 kes yg agk mlampau...aq nyer turn jmpe doktor awl bln 7....padahal time tuh br awl buln 3...mlampau kan...de pakcik yg b4 aq tuh turn dia awl smggu dr aq...muke pakcik tuh mmg x puas ati jek...

pastuh konpem la aq x g spital kan sbb time tuh aq br jek masuk unibesiti....then aq mule la lupe pasl mate aq nih...tp aq stil pakai spek aq walaupun dia x membantu pun...akhir thn 2007 aq g lak klinik kesihtn kat unibsiti...diorg refer aq kat ppum...yg nih aq gigihkan la gak pegi wpun lambat gak...stelah beberapa kali dlm awl thn 2008 doktor kat situ pn bg la kate putus yg x brape putus...gini cte dia...dlm bilk tuh de la dlm 4org doktr...diorg nih aq ngk keje mcm team la...sbb aq ngk blik len pn de lam 2-3 org gaks..lepas sorg2 ngk mate aq...diorg x bape nak yakin la pe masalah mate aq nih...siap cakap urat mate aq sihat...pastuh diorg dok la ckp sesame sendri...pastu siap bukk kamus laks...hurmmm...aq sabar lagi...padahal mate aq time tuh da berair2...diorg punya sengal siap suh aq bukk mate beso2..klu sorg aq leh thn lagi...tp ble da 2-3 org...mate aq pn da lenguh...pedih siot....dgn slamber doktor tuh ckp, sy xtau la pe masalh awk nih...tp cube la buat spec kat kedai nih....dia bagi la aq kad kedai tuh....dgn jwpan doktor td wat aq mls nak wat spec...sbb jwpan da konpem x meyakinkn....

then usaha aq yg seterusnya....pas aq abes blaja nih sementara dok kat uma aq pn g la spital yg dkt ngan uma aq nih...spital br nih....spital sultan ismail...kali nih penantian aq lbey kurg 2 bln...tp x sempat tggu time tuh aq follow akk aq...dok putrajaye....keje la sementara kat cni...aq pn refer la kat spital cni...mujur la x tggu lama....beberapa mggu saje....aq dok kat spital dr pg pai kol 3...lame gler kan....tp at least aq puas ati la...aq da dpt jwpn yg meyakinkan...aq ne keratoconus stage 2.....ntah ble mase la kan aq ne stage 1...alih2 da stage 2....keratoconus nih kornea mate x rate...biase nyer bntk cembung tp aq nih da bentuk kon..cahaya akn menyebabkn aq brtambah silau n x nmpk...wpun aq da puas ati dgn jwpn doktor tp aq risau la plak kan...sbb doktr kate spec da x leh nak membantu...harapkn contact lense jela...tupn yg spesel....dgn cl nih bukn bley pulihkn mate aq...dia cume mensetopkan proses prkembangandia...cane la aq nak cter nih...nih pn aq dpt hasil dr research aq sendri...apptmnt aq utk wat cl tuh 17 nih...kre tarikh yg paling cpt la tuh aq dpt...x sbr aq nak g rawat mate q nih....bukn per...if da smpi stage 3....da xde choice...aq ne wat transplan...harapkn derma dr mate orang laen...even skarg nih pn aq rase xde choice gak...adoyai....tibe2 rase sayu plak....

pade kwn2 sume...slame nih klu aq selisih ngan korg tp aq wat bodo, bukn aq sengaja yer....siyes....aq mmg x nmpk...specially if kat shopping complex...aq nmpk muke org blur jek...sbb tuh la kadang2 aq terpakse kecik kan mate n fokus btl2 sampai hodoh muke aq...org laen yg nmpk bleh lak ejek2 aq...padahal utk fokuskn something tuh mmg payah n effect dia pale aq gler sakit...huargh...sdey nyer....tp xpe la...ujian kan...inshaallah...pasni mate aq elok....


bagi mereka yg ade ank...alert dgn prkembangan ank tuh...ant tande2 diorg mule rabun diorg slalu gonyoh mate n mate pn slalu merah...bab slalu gonyoh mate tuh mmg aq slalu wat...n aq dlu time skola menengah mmg slalu skt mate...tp ape yg da jd nih aq x slh kan parent aq...diorg pn kurang info kan...da takdir name nyer....