Tuesday, March 5, 2013

Kedai second hand, Semenyih


Assalamualaikum WBT...
Salam 1Malaysia...

Satu Malaysia tengah risaukan pasal pencerobohan di Sabah kan.
Sekarang, aku pun tak miss nak tengok berita.
Padahal selalunya aku da bosan nengok berita.
Balik2 itu jugak yang dia cerita.
Tapi now, semangat nak tengok berita.
Harap takde lagi nyawa yang terkorban.
#prayforlahaddatu.
__________________________________________________

Da lama tak menceceh cerita pasal hal peribadi.
macam takde life je kan.
yang sebenarnya malas kuasa lima.
aku ni serba-serbi malas.

Finally bilik kami sudah berkatil.
Aku adalah demand.
Nak katil size king sajork.
Demand aku bertempat eh.
Kalau da dua2 saiz kemahin la besau
haruslah nak tempat beradu yang besau jugak kan.
barulah selesa.

Tapiku sedar kemampuan kami suami isteri.
Takkan kami mampu nak kumpul duit beli katil riban2.
Kumpul2, esok2 tarik balik.
Maka kami telah menterjah kedai perabot 2nd hand area sini.
Mostly perabot dari hotel, cuma outdated la kan.

Kedai dia jalan nak ke Tesco Semenyih.
Jalan dari Pekan Semenyih, dia belah kanan.
Sebelum sampai ke Tmn Pelangi Semenyih/ Tesco.


Tu dia,, Sapa nak gantung kuda ni.



Kemahin besau sofa ni.

Another sofa set besau.

Amin tengah merenung katil yang bakal di beli.
Tu hah kat blakang dia.

Ini kat cashier. Sukati dia je gantung macam ni ek.
 Kedai dia ni da brapa kali kitorang masuk.
Dia takde rupa kedai lah.
Lebih kepada rupa gudang.
Tak pernah lagi jumpa diorang punya bos.
balik2 bangla 2 orang ni.


Amik side table ni jugak. 


Ini kat level atas. Banyak lagi stok katil, sofa besau dia tak display lagi.

View dari atas. yg sebenarmya aku gayat nak turun balik sebab tangga dia macam ye tak ye je.


Diorang bukak harga takdelah tinggi sangat.
Maka aktiviti tawar menawar pun takdelah banyak melampau2 turun dia.

Macam katil king kitorang tuh.
Dia bukak harga RM550.
Complete bersama tilam dan cadar, selimut, skirting tepi tu,
Kalau taknak mak nenek tu dia just tolak RM50.
Pastu Amin tawar lagi. Dapatlah harga RM400.
Ching! Ching! ok la tu kan.

Pastu side table tu dia bukak Rm 180.
yg ni tak banyak boleh tawar.
Adalah dalam Rm100.
Pastu naik level atas carik kerusi opis.
Nasib ada yang elok lagi.
Last harga dia kasi RM50.
Tapi yang ni dia tak masuk bil.
Kelepet la tuh. Lantak ko lah abangla.
Janji kerusi aku takde cacat cela.
Ni semua tak termasuk lori.
Lori dia charge RM30/40 kalau tak silap.

Aku pergi time tu da dekat kol 7.
Dia da nak tutup.
So, barang2 ni semua dia hantar esoknya.
Dalam pukul 3 ptg macam tuh.
Mujur hari sabtu.

Berbekalkan duit BRIM, maka berjayalah kami memiliki katil idaman.
Tahun depan kena undi nih =) hehehe...


Encik suami sila bayar.

Time dia hantar katil tu, diorang bagi skali cadar dan segala
mak nenek yang aku tak nak smalam.
Free gift! kualiti cadar not bad. memang hotel punya
yang color putih tuh. tebal.
Tapi yang selimut tuh jenis hotel lama.
dia bulu2. Aku tengok kat situ ada label hotel kat US.
Jauh katil aku merantau.
yg ni aku tak guna lagi.
nak hantar dobi dulu.

Tilam pun aku tak terus guna.
Siap spray febreeze anti bacteria semua baru aku sarung cadar.
Katil belum ada, tapi cadar da ada.
nampak tak permainan aku.
awal2 lagi da planning. tu yang time kawan2 ku tanya nak hadiah kawin apa
aku mintak cadar size king terus.
Tenkiu dayah, dilah, delly, and timah....

Cadar hadiah kawin, merah uollsss


Baru beli quilt cover kat ikea.

Semangat laki aku nak berquilt bagai.
padahal bilik bukan ada ekon pun.
tapi sebab nak kan aura hotel tu, dia beli gak.
Beli kat Ikea. ni set king paling murah, Rm 89 ada 4 pillow case dengan quilt cover.
yang comforter tu beli yang paling nipis, darjah 1.
Paling tebal tak silap darjah 6.
gila ke hapa nak beli tebal2.
padahal tido pakai kipas jek.

Bantal je kesian kan.
nipis melampau2 da tuh.
tinggal nak beli bantal kekabu je pon.
tu pon berkira.
lampu meja tu pun beli kat ikea time dia murah.
ni jam da mahal. masa aku beli tak sampai 10 hengget.

Oleh kerana rumah kitorang corner lot, (taknak kalah,padahal uma flet)
maka bilik ni ada dua area yg ade tingkap.
jadi area yg 1 ni terpaksla tutup terus dengan langsir
untuk digantungkan headboard.
katil dia ada roda.senang nak tolak2.
tapi masalah dia sekarang, cane nak stopkan roda tu eh.
ada jual ke stopper utk roda?





22 comments:

  1. hehehe..sendal la dengan apa2 utk elakkan katil tu bergerak..eh, roda dia x leh cabut ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal. roda dia attach belah dalam pulak.

      Delete
  2. As salam..ape name kedai tu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. sy tak perasan pulak apa nama kedai tuh. macam takde nama kedai je. sebab dari luar nampak macam gudang / kilang haram.. =)

      Delete
  3. Bubuh tunku la..mcm orng jek kete tu..tp jgn pakai jek kete lak..

    ReplyDelete
  4. ada contact no kedai ni x? trade in die amik x? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti pulak ek dia amik trade in ke tak.. mcm amik kot. sbb kekadang ngk ada gak prabot local mcm krusi makan ikea tuh

      Delete
  5. apa nama kedai nie?

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. penghantaran die klo area putrajaya percuma ke?

    ReplyDelete
  8. kedai ni bukak tak hari sabtu?

    ReplyDelete
  9. kedai ni hari ahad buka x ye?..no yg diberi tu tpon salah nolh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. last time pegi, sabtu ahad bukak.. tp taktaulah skarang ni mcm mana.

      no tel tu yg tulis kat resit. tak pena plak call kedai dia..

      Delete
  10. assalammualaikum.. maaf bertanya.. sy x bp nk paham mengenai direction kedai a.k.a gudang nie.. sblm smpai simpang taman pelangi semenyih/ tesco? gudang nie sblm simpang broga ke/ berdepan dgn petronas? sbb mcm ade terperasan kedai perabot kat c2..

    ReplyDelete
  11. nak tanya kedai tu dkt dgn billion bandar teknologi ke kalau menghala ke semenyih belah kiri ke ..kalau dari arah semenyih belah kanan ..yang tu ke?

    ReplyDelete
  12. Kedai ni sebelah die carwash ea?

    ReplyDelete
  13. Ada no fon kedai x?nk cari lh kedai ni...nampak menarik sgt

    ReplyDelete
  14. Puteri Leya n anons:

    Ramai tanya direction nih. Dari Pekan Semenyih menghala ke Branang. Jumpa simpang 3 ke Broga. Ada petronas situ belah kanan. terus lagi jumpa shell belah kiri. terus sikit je da jumpa kedai ni belah kanan. sebelah kedai ni ada car wash. kalau korang da terlajak sampai mcdonalds belah kiri, kira da terlepas la tu.

    azrol:
    number fon takdelah. number fon kat resit ni macam tak membantu pun.

    ReplyDelete

Silalah mengomel-ngomel